Рибарска лодка е новият символ на града

С водосвет ще бъде официално открит най-новият символ на Созопол. Рибарска гребна лодка тип “Аламана” бе построена от Димитър Хрусов по задание на община Созопол. Плавателният съд е автентична лодка, точно такава, с каквато са извършвали риболов рибарите по Българското Черноморие през 18-20 век.

Аламаната е символ на Созопол, защото този вид лодка е била основно средство, с което риболовците са влизали в морето. Това е времето, когато в Созополския залив се е извършвал богат улов и риболовът е бил основен поминък на жителите на града.

Аламаната е изработена от странджански дъб, който е най-здравият дървен материал, с който хората навремето са разполагали за изработка на своите лодки. Дълга е 12 метра и широка 2 метра. Към нея са прикрепени гребла за 8 гребци, а външната част на лодката е с оригинална дърворезба, която също е направена от майстор Хрусов. Всяка аламана е имала екипаж от 10 души, един капитан, рулеви – управляващ посоката на лодката, и 8 гребци. До средата на миналия век в Созопол все още са извършвали риболов с аламани – си спомнят възрастните хора. Созополските рибари са били известни с уменията си за богат улов. Обикновено всеки по-заможен созополчанин притежавал по две аламани, които при риболов се разполагали така, че рибният пасаж оставал между двете лодки и мрежите заграждали богатия улов.