Президентът ще открие новият символ на Созопол

Президентът Росен Плевнелиев ще посети Созопол за празника на града на 17 юли, когато се чества света Марина-покровителката на града. Той ще бъде посрещнат в центъра на града от кмета Панайот Рейзи и почетна рота моряци от Военноморска база Атия, които ще изпълнят ритуал по посрещането на главнокомандващия на Българската армия.

Първото място, което ще посети президентът в Созопол, е църквата “Св. св. Кирил и Методий”, където ще се поклони пред мощите на свети Йоан Кръстител. Той ще разгледа разкопките на крепостната стена и ще се запознае с най-новите открития на археологическия обект, който се намира в близост до църквата. Разходката му ще продължи по алеята на Южната крепостна стена и музея на фондация “Созопол”, където ще се запознае с последните проекти, по които работи фондацията и ще разгледа музея.

Президентът и придружаващите го лица ще присъстват на водосвет и ритуал по откриване на новия символ на града, чийто монтаж в градинката до църквата “Св. св. Кирил и Методий” започва днес.

Програмата за празниците на Созопол продължава с една изключителна изложба на монети, която ще бъде открита в Археологическия музей. Президентът ще присъства на откриването й и ще разгледа най-богатата колекция от монети па Черноморието, сечени за първи път по българските земи.

Жителите на древния град очакват българския президент, който стартира кампанията си за президент точно в Созопол и те бяха първите, пред които той представи своята платформа и визията си за президент на страната.