Созопол

Созопол

Созопол – дестинация №2 в световния туризъм


Созопол се нареди на второ място в света като предпочитана туристическа дестинация на Наградите на Съвета за световен туризъм и пътуване. Първото място взе столицата на Словения Любляна.
Победителите бяха обявени на специална церемония в Мадрид.
“Хората от българския град Созопол допринасят изключително много заедно с местната администрация за генериране на иновациите, запазващи духа на античността и красотата на тази уникална дестинация. Реставрациите на античните ценности и забележителности в града допринасят за запазването на автентичния вид на града.” – обяви председателят на съвета, предаде “Стандарт”.
В началото на годината красивият морски град влиза в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света.
“Това е велика работа за България. Никога на международно ниво неправителственият сектор в партньорство с държавата и местната власт не е постигал такъв блестящ резултат. Самият факт, че влизаме в класацията на Съвета за световен туризъм и пътуване е изключително значим. Председателят му се изказа най-ласкаво за дестинация Созопол, България.” – коментира председателят на фондация “Созопол” Кирил Арнаутски.
Според него второто място в класацията е гаранция, че България вече е световна дестинация и това със сигурност ще доведе до увеличаване броя на туристи у нас.

 

Уникални вази от VI век, открити край Созопол са гостували на Лувъра


Уникални вази и кратери, датиращи от VI век и добре запазени образци на античната вазопис са били сред артефактите, които Археологическият музей е представил. Изложени са били и уникални по своята историческа важност фигури на хора и животни и предмети от бита, с които са били част от погребването на първите жители на Аполония.
Вторият артефакт, който е бил представен в Кралската зала на Лувъра, е мраморна статуя, представляваща мъжка фигура без глава. Според археолози Археоло е най-древната статуя, откривана по нашите земи, датираща от VI век преди Христа.

Развлечения и туристически обекти

Кацнал на скалист полуостров на 33 км южно от гр. Бургас, Созопол се смята за най-старият град по българските земи, основан 610 г. пр.н.е. под името Аполония.

В чест на бог Аполон Истрос през V век пр.н.е. жителите на града построяват храм и издигат 13 м статуя, дело на атинския склуптор Каламис. Името Созопол се споменава през 330 г. н.е., което се свързва с приемането на Християнството като официална религия. През 812г. н.е. градът влиза в границите на българската държава. Византия и България водят много битки за владеенето на Созопол, чието пристанище се налага като водещо при търговията с италианските републики Венеция и Генуа.

Днес Созопол е привлекателен туристически център, обединил романтиката на стария град и комфорта, предлаган от красивите и модерни хотели в града.

Созополските плажове – в и край град Созопол са разположени прекрасни и широки плажни ивици с фин златист пясък

  • Централен плаж – разположен между двата полуострова на стария и новия град, в непосредствена близост до Градския парк
  • плаж “Харманите” – предлага множество плажни забавления: водна пързалка, игрище за плажен волейбол, сърф-училище
  • “Царски плаж” – “Златна рибка” – разположен в тих и спокоен залив със самостоятелен пристан
  • плажните ивици на заливите “Каваци” и “Алепу”. Тук ще намерите уединение и спокойствие сред красивите пясъчни дюни, а с малко късмет ще видите и рядката пясъчна лилия.

Старият град Созопол е любим на туристите с неповторимата атмосфера на тесните калдаръмени улички, старите каменни къщи с дървени прозорчета и бели перденца, рибарски лодки и мрежи, уютните и самобитни ресторанти и заведения, предлагащи специалитети от морета и океани, национални ястия, коктейли и десерти за малки и големи. Множество сергии и магазинчета предлагат на туристите произведения на изкуството, картини и прекрасни сувенири от морето и Созопол.

Градският исторически музей е подслонил множество уникати и паметници на културата и древната история на населението, обитавало тези земи през вековете.

Християнски църкви и параклиси
През вековете в Созопол са построени множество църкви, останки от които могат да се видят и днес. Кратка разходка из града ще ви върне към славата и вярата, отстоявана през вековете с градежа на църквите “Св. Зосим”, “Св. Богородица”, “Св.св. Кирил и Методий”. През Средните векове край града възникват и няколко манастира като най-голям и най-славен е бил манастир “Св.Иван” на Големия остров.

Празници на изкуствата “Аполония”
В началото на септември всяка година с декорите на старата архитектура, Созопол посреща творци на съвременото изкуство от всички сфери на българската култура. В програмата на Празниците са включени най-значимите прояви на българския културен афиш и всеки турист може да съпреживее мига на докосването до непреходното в изкуството.

Екскурзии:

  • Разходка с лодка до остров Св. Иван – на риба или на пикник
  • Разходка с лодка по р. Ропотамо – до устието или на пикник под сянката на дърветата в Странджа планина
  • Посещение на езерото-резерват с водни лилии “Аркутино”
  • Организирани екскурзии до Несебър, Пловдив, Варна

Вашата ваканция в Созопол ще остане незабравима с шума на вълните, песента на нощния бриз и гостопроиемството на нашият малък екип от хотел “Бриз”.

Полезни връзки:

БДК ООД –  bdk.bg

Времето – weather.bg

Празници на изкуствата “Аполония” – apollonia.bg