Пожар е “запечатал” като в Помпей находки и у нас

Пожар при аварското нашествие от VІ век е “запечатал” находките в жилищно помещение на крепостта Акин край Черноморец по подобие на Помпей.

На тази ситуация се е натъкнал вчера археологическият екип при проучването на обекта, съобщи доц. д-р Иван Христов, ръководител на екипа и зам.-директор на Националния исторически музей.

Вчера, само в част от проучено жилищно помещение от VІ век, попаднахме на огромно количество разнообразен археологически материал, разказва.

Сред находките има няколко цялостно запазени съда, глинени амфори, лампи, разкошни стъклени чашки, които са вносна продукция, керамични фрагменти, които ще бъдат реставрирани.

Те са с доказан произход от работилници в Северна Африка и са били докарвани с кораби.

Археологът определи като “много интересна” монетна находка от края на работния ден вчера.

Човек, напуснал бързо жилището си, което е било опожарено, буквално е скрил под пода четири големи бронзови монети (фолиси) с лика на император Юстиниан Велики.

Тази малка монетна находка датира от времето на опожаряването на въпросното жилище и оттам – на цялото малко градче, което археолозите проучват.

Какво е станало?

При аварските нашествия през 80-те години на VІ век Акра окончателно е била превзета, опожарена и след това животът там не се е възстановил чак до времето на Третото българско царство, когато българската армия започва да строи отбранителни съоръжения, обяснява доц. Иван Христов.

По думите му интересното е, че жителите на крепостта не са имали време да си приберат имуществото.

“Пожарът, който е изпепелил техните сгради, един вид е “запечатал” находките в земята. Ако използваме известен пример от историята – как лавата от Везувий е запечатала Помпей – същото се е получило и тук.

Тежкият покрив от керемиди буквално е рухнал, и цялото имущество на горкия византиец е останало затрупано”.

В момента екипът работи в южния сектор на крепостта Акра – нос Акин. Христов го описа като малък участък, много гъсто застроен, с множество находки.

“Проучваме трето жилищно помещение и вече се обособява нещо като жилищен квартал зад крепостните стени. Имаме доста просторни жилища с каменни основи и някои от тях – с кирпичена надстройка. Всички са покрити с много мощна покривна система с керемиди”.

Проучванията на нос Акин са под егидата на Националния исторически музей, финансирани по програма “Виа Понтика”, с която се е ангажирал вицепремиерът Симеон Дянков, Археологическият институт към БАН и музеят в Бургас.

Консултант е доц. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт и специалист по ранновизантийската епоха. Участват студенти от Софийския университет.